Blommer

Vi er så heldige at have et super blommetræ i haven, det giver så mange blommer at vi ikke kan gå at spise dem selvom vi får hjælp fra min mor og moster.

Opskrifter:

Blommemarmelade:

Blommer, lidt vand og sukker til sidst.

Halvér blommerne og kog dem med lidt vand indtil skindet kan trækkes af med en tang. Efter yderligere et par minutter kan stenene fiskes op, herefter er den klar til sukker efter smag.

Super godt på A38 til morgenmaden, ovenpå en gang grød (a la Grød på Jægersborggade og Torvehallerne)

Bagte blommer:

Blommer, rørsukker (e.v.t citron og vanilje)

Også godt på A38 og grød

Roulade med blommer:

Prøv at bruge blommemarmeladen i en roulade

Blommechutney

Ingredienser

500 g modne danske blommer

ca. 150-200 g lys rørsukker

1 dl æblecidereddike

frisksnittet ingefær, ca. 3 spsk. eller mere, efter smag

1/2-1 chilifrugt, evt. en chocolate scotch bonnet eller en anden habanero-chili

evt. atamon til skylning af glas

Sådan gør du

Halver blommerne, fjern stenen, skær blommerne i både og kom dem i en gryde med sukker, eddike, og lad det koge uden låg, indtil væden er fordampet og chutneyen tykner.

Smag chutneyen til undervejs, mængden af sukker og eddike kan variere, alt efter hvilken type blommer du bruger. Skræl og snit ingefæren fint, og lad den koge med de sidste 10 minutter sammen med en halv eller hel chilifrugt, hvor kernerne er fjernet.

Når blommechutneyen er stærk nok, kan chilifrugten fjernes efter behov.

Skold sylteglassene, og skyl dem eventuelt med atamon, før du hælder chutneyen i. Glassene lukkes til med det samme.

Chutneyen har en holdbarhed på minimum seks måneder. Stil den køligt og mørkt, gerne i køleskabet eller i spisekammeret. Spis chutneyen til krydrede retter med ris og karry, kom den på ostemaden, eller server den til retter, som trænger til et krydret pift.

Kinesisk Blommesauce – fra Naturens Spisekammer:

Blommer, løg, hvidløg, ingefær, vand, rørsukker, ris eller æbleeddike, stødt koriander, salt, peber, cayennepeber, kanel, stødt nellike, Atamon

Blommemuffins – Almanak

Smør, rørsukker, æg, mel, valnødder og blommer

Blommesaft – Almanak

Blommer, rørsukker, vand, citroner

Blommekage med marcipan

 

Opskriften lyder således:

200 g marcipan
200 g sukker
200 g blødt smør
4 æg
1 spsk amaretto
150 g mel
10 små blommer

Forvarm ovnen til 180 grader. Pisk marcipan og sukker godt sammen og tilsæt smør lidt ad gangen under stadig piskning. Pisk derefter æggene i lidt ad gangen. Vend til sidst mel i og smag til med amaretto. Hæld dejen i en rund form (ca. 23 cm i diameter) foret med bagepapir. Del blommerne i to og stik dem ned i dejen. Bag kagen i ovnen i 45-50 minutter. Server gerne flødeskum eller crème fraiche til

Kilde:

http://anneauchocolat.dk/?p=2834

Små blommekager med hvid chokolade

 

Til 6 små kager skal man bruge

70 g smør
70 g hvid chokolade, hakket, Ivoire fra Valrhona
1 æg
60 g sukker
40 g mel
1 knsp salt
6 blommer, halverede
2 spsk sukker

Smelt smørret i en gryde, smelt den hvide chokolade over vandbad. Pisk æg, sukker, mel og salt sammen til en let og luftig konsistens. Vend smør og chokolade i.
Fordel kagedejen i 6 små runde smurte kageforme. Put to halve blommer med indersiden op ad i hver form, og drys med lidt sukker. Bag i ovnen ved 180 graders varmluft i ca. 15 minutter.
Vent med at vende dem ud af formene, til de er helt afkølede.

http://anneauchocolat.dk/?p=3027

Sådan laver du lækker chutney af danske blommer

Ingredienser

1 kg blommer
4 kanel stænger
8 kardemomme kapsler
4 løg
2 vanilje stænger
300 g sukker
2 dl hvidvin edikke
Sådan gør du

Hak løgene groft, rist kanel og kardemomme af i en tør gryde på middel varme, i ca. 3 minutter

Flæk vaniljen på langs og skrab kornene ud og bland det med sukker, kom det i gryden sammen løg og edikke,

Lad det simre i 5 minutter, halvere blommerne og fjern stenene, kom blommerne i gryden og lad det simre i 30 minutter, indtil blommerne er møre og næsten kogt ud.

Smag chutneyen til med sukker og eddike. Hvis chutneyen er for tynd, kan den jævnes med maizena.

Man kan fint skifte krydderierne ud med chili og sennepsfrø.

Blommechutney er super skøn til grillet kød og fjerkræ, fisk og ost.

Kilde:

http://politiken.dk

4 personer
10 danske blommer (opal, sveske- blomme eller reineclaude)
1 vaniljestang
3 spsk. Moscovado sukker
2 spsk. blommeeddike

Vask blommerne, flæk dem og pil stenene ud. Læg blommerne i en skål. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom dem op i moscovado sukker, rør rundt, og mas godt med bagsiden af skeen, så vaniljen bliver tværet godt ud i sukker. Drys blommerne med vanilje-sukker og blommeeddike. Vend blommerne godt rundt og kom dem over i et ildfast fad med skærefladen opad. Bag blommerne i ovnen ved 150º i ca. 20-25 min., indtil de har trukket sig lidt sammen og er blevet faste og søde.
SALT FLØDEKARAMEL

1 dåse kondenseret mælk
Lidt havsalt

Kom dåsen op i en gryde og kom vand på så det dækker godt op over. Bring gryden i kog og lad dåsen koge i 1½-2 timer, sørg for at der hele tiden er rigeligt med vand i gryden, så dåsen er helt dækket. Tag dåsen op og åben den, skrab nu den cremet flødekaramel ud af dåsen og over i en skål og smag den til med lidt havsalt. Så den får en let salt smag.

VANILJE-IS

2 dl. Sødmælk
2 dl. Piskefløde
100 g sukker
4 past. Æggeblommer
1 stang vanilje

Kom mælk og fløde i en gryde og varm den op til kogepunktet.

Pisk æggeblommer og sukker sammen til det bliver cremet og “hvidt” Hæld den varme fløde/mælk ned i æggemassen i en tynd stråle, under grundig omrøring, så det bliver en jævn og ensartet ismasse. Kom iscremen tilbage i gryden og varm den forsigtigt op under piskning, indtil den begynder at tykne lidt, den må dog ikke komme over 85 grader, da de ellers vil koagulere(skille og klumpe)

Tag gryden af varmen og lad cremen køle af i køleskabet.

Hæld den kolde iscreme op i en ismaskine og lad den køre 10-15 min. indtil den er cremet, frossen og let fast i konsistensen. Tag isen op af ismaskinen og kom den i fryseren.

Kilde:

http://www.madogbolig.dk/Opskrifter/Desserter-og-bagvaerk/Syltede-blommer.aspx

Blomme-clafoutis med kardemomme

6-8

Ingredienser

4 æg
85 g sukker
kornene af ½ vaniljestang
½ tsk stødt kardemomme
½ tsk revet citronskal
85 g mel
60 g smeltet smør
2½ dl mælk
6 blommer
lidt smør til formen
lidt flormelis.

Kilde:

http://www.altfordamerne.dk/jul/julemad/blomme-clafoutis-med-kardemomme/

Fransk blommetærte

(8 personer)
BUND:
175 g blødt smør
175 g hvedemel
120 g rørsukker
korn af ½ god vaniljestang
1½ dl havregryn

FYLD:
3 æg
2½ dl cremefraiche 18 %
75 g rørsukker
100 g marcipan skåret
i små terninger

ENDVIDERE:
6-8 blommer
10 g smør
2 spsk. sukker
2 tsk. kanel
PYNT:
50 g mandelsplitter

TILBEHØR:
græsk yoghurt eller vaniljeis

Saml smør, hvedemel, sukker, vaniljekorn og havregryn til en dej – brug fingrene, det er nemmest. Tryk dejen ud i en smurt tærteform med løs bund. Pisk ingredienserne til fyldet sammen med en gaffel; fordel det i den ubagte bund, og sæt den på køl. Flæk blommerne, og tag stenene ud. Smelt smør, sukker og kanel på en stor pande, og steg blommerne med skærefladen nedad i 2-3 minutter. Fordel de stegte blommer på tærten med skærefladen opad. Hæld lagen med fra stegepanden, og drys med mandler. Bag tærten midt i en 175° varm ovn i 30 minutter.

Kilde:

http://www.femina.dk/mad/desserter/fransk-blommet%C3%A6rte

Blommekage med lakrids-skyr

Lars Ranek

Blommekage med lakrids-skyr til 8-10 personer

INGREDIENSER
200 g sukker
3 æg
200 g hvedemel
1½ tsk. bagepulver
4 store blommer

CRUNCH
100 g blandede mandler,
valnødder og hasselnødder, hakket let groft
75 g smør
75 g muscovadosukker
¼ dl mælk
1 spsk. lakridspulver

TILBEHØR
200 ml skyr
2 spsk. lakridssirup

ENDVIDERE
1 springform på 22 cm eller en aflang tærteform med høj kant

Opskrift – sådan laver du blommekage med lakrids-skyr

1. Rør sukkeret sammen med æggene. Tilsæt hvedemel og bagepulver. Skyl blommerne; del dem, fjern stenene, og skær hver blomme i 8 stykker. Vend dem i dejen.

2. Kog mandler, nødder, smør, sukker, mælk og lakridspulver sammen, og lad det afkøle let. Hæld dejen i en smurt kageform, og fordel crunchen på toppen. Bag kagen i en 170° varm ovn i 40 minutter.

3. Vend skyren let med lakridssirup, så det ikke blandes helt, men ser lidt rustikt ud.

Kilde:

Femina.dk

Blomme, æble og jordbær mamelade

Ingredienser:
500 g jordbær
500 g æbler
1000 g blommer
700 g sukker
1 brev melantin

Potion cirka 2 L.

Skyl, rens og skræl æblerne. Hak dem i tern og lad dem simre i lidt vand. Halver blommerne, skyl dem og lad dem simre sammen med æblerne i 5-10 minutter. De frosne jordbær halveres og kommes i gryden, det koges op. (Jeg valgte at stavblende massen, det er selvfølgelig individuelt hvad man synes) Sæt gryden over igen og hæld posen med melantin i – dette skal i før sukkeret. Lad det koge op under oprørning og hæld sukkeret i lidt af gangen. Der alle ingredienser er blandet skal massen koge i mindst 1 minut.

Glassene skal vendes i kogende vand, for at fjerne bakterier, og atamon hældes i glassene og rystes. Hæld atamonen ud.
Mameladen hældes på glas.

Kilde:

http://smagsloejer.dk/2011/09/blomme-aeble-og-jordbaer-mamelade/

1 stang vanilje
1 kg udstenede blommer
2 dl vand
Revet skal af 1 usprøjtet citron
500 g rørsukker
75 g valnøddekerner
2 tsk. Blå Melatin

Snit vaniljestangen fint. Kom blommer, vand, citronskal, vanilje og rørsukker i en gryde og bland det godt. Lad det trække 3-4 timer. Bring det i kog med valnødder og lad det simre 5-10 min., til blommerne safter.
Lad koge 5 min. Bland Melatin med 2 spsk. sukker og hæld det i gryden. Kog syltetøjet 1 min. og tag gryden fra varmen. Hældes straks på skoldede glas, som lukkes. Opbevares køligt eller tilsættes Atamon.

Kilde:

http://www.familiejournal.dk/Mad/Mad-ABC/2012/09/36-Syltetoej-og-marmelade.aspx?img=8&tmb=1

225 g mel
75 g havregryn
1 tsk. bagepulver
80 g sukker
150 g smør
½ dl fløde 9%
400 g blommer
100 g marcipan
240 g sukker
½ dl sirup
150 g smør
½ dl piskefløde
2 spsk. hvedemel
300 g hakkede hasselnødder

Bland mel, havregryn, bagepulver og sukker og hak smørret heri. Saml dejen med fløden og rul den ud mellem to stykker bagepapir i 2 mm tykkelse. Læg dejen i en 20 x 30 cm bradepande, så den går ca. 1 cm op ad siderne, og bag den ved 200° i 15 min. Udsten blommerne, skær dem i kvarte og riv marcipanen. Bland sukker, sirup, smør, piskefløde og mel, varm blandingen op til lige under kogepunktet og vend nødderne i. Fordel marcipan og blommer på bunden og hæld karamellen over. Bag kagen i yderligere 15 min. ved 200° og lad den køle før servering.

Kilde: Familiejournalen.dk

(6 pers.)

200 g blommer
150 g æble
1 spsk. kanel
2 spsk. rørsukker
125 g smør
150 g hvedemel
80 g sukker
50 g valnødder
50 g mandler
4 spsk. kokosmel

Tilbehør
Flødeskum

Skær blommer og æbler i små stykker og vend med kanel og sukker.
Smør 6 små, ovnfaste skåle med smør og fordel frugten i skålene. Smuldr koldt smør med mel og sukker, hak nødderne og kom dem i sammen med kokosmelet.
Drys dejen over frugterne og bag dem i en 200° varm ovn i 10 min. Server med flødeskum.

Kilde: Familiejournalen.dk

 

(6 pers.)

1½ dl kokosmælk
2 spsk. kokosmel
2 spsk. sukker
2 æggeblommer
2 spsk. mælk
2 spsk. maizena
1 tsk. revet, usprøjtet limeskal
1 dl piskefløde
100 g makroner
½ dl god portvin
300 g blommer
2 spsk. sukker
1 spsk. vand
Limeskal til pynt
Kokosflager til pynt

Kog kokosmælk, kokosmel og sukker op i en gryde.
Pisk æggeblommerne sammen med mælk og maizena i en skål. Hæld 1 dl af den varme kokosmælk i æggeblandingen under konstant piskning og hæld det tilbage i gryden.
Tilsæt limeskal og lad cremen koge i 3 min. under omrøring, til cremen tykner. Lad cremen køle helt af, pisk fløden til skum og vend den i cremen.
Halver blommerne, fjern stenene og skær dem i mindre stykker. Kog blommestykker, sukker og vand op under låg, lad dem småsimre i 10 min. og lad dem afkøle. Læg creme, knuste makroner dryppet med portvin og blommer lagvis i en serveringsskål eller i 6 portionsglas og stil triflien tildækket i køleskabet i ca. 1 time.
Server triflien pyntet med limeskal og kokosflager.

Kilde: Familiejournalen.dk

Pærer og blommer med mandellåg

Den dejlige dessert med pære og blomme tager næsten ingen tid at lave. Servér den lun med vaniljeis eller flødeskum til.

Tid: 20 minutter
Ovntid: 10-15 minutter
Antal personer: 4

• 300 g blommer
• 300 g pærer

Mandellåg
• 150 g smør
• 2 dl sukker
• 2 spsk hvedemel
• 4 spsk piskefløde
• 150 g mandelflager

1. Tænd ovnen på 200°.

2. Vask blommer og pærer. Skær dem i både, som lægges i en smurt tærteform.

3. Mandellåg: Smelt smørret ved svag varme i en lille gryde. Tilsæt sukker, og rør rundt. Tilsæt derefter mel og fl øde, og lad det koge op under omrøring. Rør mandelflager i.

4. Hæld dejen til mandellåget ud over frugterne i tærteformen. Sæt fadet i ovnen, og bag desserten i 10-15 minutter, til overfladen er flot gylden.

Kilde: Spis Bedre

Blommetrifli med nøddeknas

Har du 15 minutter? Så har du lige tid til at lave en lækker dessert med blommekompot, fløde og knasende sprød Crüsli lagt i lag.

Tid: 15 minutter + afkøling. Antal personer: 4

8-12 blommer
50 g sukker
2 spsk vand
2 dl piskefløde
2 tsk flormelis
6 spsk Crüsli med 4 slags nødder

1. Halver blommerne, og fjern stenene.

2. Bland sukker og vand i en gryde, og læg blommerne i gryden. Bring det i kog, og lad blommerne koge i ca. 10 minutter ved lav varme, til de er møre. Lad dem afkøle i gryden.

3. Pisk fløde og flormelis let sammen i en skål, det skal ikke blive for stift.

4. Anret blommekompotten i 4 glas sammen* med flødeskummet. Drys Crüsli på toppen, og server.

Tips: Andre frugtkompotter kan også bruges i denne dessert – prøv fx med en kompot kogt af æbler, pærer eller frisk ananas.

Kilde: Spis Bedre

Blomme-semifreddo med ribs

Blød italiensk is med blommer. Isen laves primært på fedtfattige mælkeprodukter og uden brug af is-maskine.

8 personer

5 past. æggehvider
130 g lyst rørsukker
4 past. æggeblommer
2 dl piskefløde
Korn fra 2 stænger vanilje
2 glas syltede blommer (svarer til 2 x 170 g i nettovægt)
2 dl fromage frais, skyr eller syrnet fløde (maks. 6 %)
1 bakke friske ribs

Sådan gør du:

Du skal bruge 4 skåle:

  • Skål 1: Pisk æggehviderne halvstive, tilsæt 70 g rørsukker, og pisk hviderne stive.
  • Skål 2: Pisk æggeblommerne lyse med 60 g rørsukker.
  • Skål 3: Pisk fløden tyk med kornene fra 1 stang vanilje.
  • Skål 4 (stor skål): Lad blommerne dryppe af, fjern stenene, og blend dem med kornene fra 1 stang vanilje. Rør blommerne med fromage frais. Hæld indholdet fra skål 1, 2 og 3 i skål 4, og vend massen forsigtigt.

Fordel isen i forme, fx muffinsforme lavet af silikone. Frys isene ned i mindst 4-6 timer. Anret isene på en tallerken med friske ribs.

Semifreddo er italiensk og betyder en “halvkold” is. Isen er blød og cremet og egner sig derfor til at blive fyldt med lækre sager, fx frugt, som vi har gjort her. Isen er primært lavet på fedtfattige mælkeprodukter, så den ligger let i maven i forhold til fede flødeis.

Kilde: Iform.dk

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s