Hyben opskrifter

2 gode måder af rense hyben på. TRIN 1. Start med, at tage blomsten og stilken af. Halver de hele bær og tjek om der er orm i. Hvis ja, skæres det angrebne område væk ellers kasseres bærret. TRIN 2. Når alle bærrene er halveret, kommes de lidt ad gangen i en foodprocessor og de køres kort, hvorefter hele baduljen hældes i en gryde eller spand med koldt vand. TRIN 3. Kernerne fra hyben er lettere end hybenskallerne og derfor flyder kerneren ovenpå vandet og hybenskallerne lægger sig på bunden. Herefter er det bare at “skumme” kerneren af vandet. TRIN 4. Hæld de “rene” fintdelte hybenskaller på en sigte. Hybenskallerne er nu klar. Kilde: http://nordisknaturligvis.dk/tips-og-hyben-herligheder/

En anden måde: Put alle hyben i en frysepose og put i fryseren til dagen efter. Tag et par kopper hyben ad gangen i en skål eller lille spand med tætsluttende låg og ryst kraftigt op og ned. Nu ryger de fleste af stenene ud. Hæld det hele i et dørslag eller bærsigte og sigt stenene ned i en balje. Gå stykkerne efter og se om alle sten er kommet ud. Skyl hybenstykkerne grundigt Kilde: http://

Opskrifter: Bålpandekager med frisk hyben, mynte og salturt mums

Hybenkompot: Hyben, vand, sukker Genialt til morgengrød (a la Grød) Fra Almanak af Claus Meyer: Syltede hyben: Hyben, sukker, vaniljestang, cider eddike, citronsaft og vand

Hyben-æblekompot: Hyben, æbler, cidereddike, sukker og vand

Hybenrose sirup: Sukker, cidereddike, vand, rosenhoveder

Hybenrose eddike: Hybenroser, lys eddike Fra Natures spisekammer af Annette Eckmann:

Rosensaft: Rosenblade, vand, sukker, valiljestang og citronsaft

Hyben-aioli: Hyben, olivenolie, vand og cayennepeber Æggeblommer, salt, dijonsennep,hvidløg, raps eller vindruekerne olie, sherryvineddike, citronsaft eller rødvinseddike, salt og peber

Rå hybensalsa: Hyben, forårsløg, kryddertomater, rød chili, ingefær, koriander, lime eller citron, honning, spidskommen, salt og peber

Hyben ketchup: Rødløg, hvidløg, hyben, smør, appelsin, citron, rødvinseddike, vand, sukker, salt, allehånde, nelliker, cayennepeber, Atamon

Syltede hyben: Appelsin, sukker, vanilje, hyben og atamon Fra: http://www.ryegaard.dk Smager rigtigt lækkert på A38 om morgenen. http://www.ryegaard.dk/det-sker/marmelade,-sirup-og-honning/syltede-hyben/ Fra Naturens Køkken:

Hyben tapanade: Hyben, ramsløgskapers eller almindelige kapers, olivenolie, citron salt og peber Hybenpesto: Hyben, syrlige æbler, frysetørrede ramsløg eller 1 lille fed hvidløg, basilikum, ost, bog, hasselnødder, rapsolie, salt og peber

Rustik og sund hyben marmelade 300 g hyben, renset vægt saften fra 1 appelsin saften fra ½ citron 1 spsk honning 1 stort æble 1 stor håndfuld grofthakkede mandler 1 dl vand Skyl dine hyben og fjern kernerne indeni. Skær derefter æblet i tern og put både hyben og æble i en gryde, tilføj appelsinsaft, citronsaft, vand og honning. Kog det op, og lad det simre til hyben og æble er bløde. Mos æblerne let med en gaffel og tilføj de grofthakkede mandler og lad det koge 2 min ved omrøring. Hæld marmeladen/kompotten på rene glas og nyd den på enten lækkert brød, til fisk eller sammen med yoghurt. http://joseetchris.blogspot.dk/2011/09/rustique-saine-confiture-eglantier.html

Gulerrodskage med hybencreme Nok til 10 viiirkeligt kagesultne-typer KAGE 4 dl solsikkekerneolie 600 g sukker 4 æg 500 g hvedemel 2 tsk. natron 2 tsk. bagepulver 1 tsk. salt 1 ½ spsk. kanel 350 g gulerødder 200 g groft hakkede valnødder HYBENCREME 150 g rensede hyben 150 g sukker ½ dl citronsaft 250 g smeltet smør, let afkølet 400 g flødeost ca. 1 kg flormelis KAGE Pisk olie og sukker sammen. Bland gulerødderne i. Pisk æggene sammen og bland i. Bland mel, natron, bagepulver, salt, kanel, gulerødder og valnødder i. Smør 2 springforme og bag fordel dejen i dem. Bag dem i ca. 60 minutter ved 180 grader, varmluft, eller til de er gennemtilberedte (tjek med en strikkepind). Lad kagerne køle helt af. TOPPING Kom hyben, sukker og citronsaft i en kasserolle og lad det koge til dine hyben er helt møre, ca. 20 minutter. Blend massen med en stavblender og lad den køle helt af i køleskab. Pisk smør, flødeost og flormelis sammen, vend den kolde hybenmasse i cremen og smag til med evt. mere citronsaft. ANRETNING Flæk kagerne og smør dem med lidt creme. Top dem ovenpå hinanden og fordel det sidste af cremen uden på. Servér straks eller opbevar i køleskab indtil servering. Op til 1 døgn. http://louisalorang.dk/tag/hyben/

ROSENSUKKER INGREDIENSER 3 dl hvidt sukker 2 dl tætpakkede hybenrose blade (eller andre usprøjtede roser) 2 spsk. groft hakket citrongræs Blend sukker, rosenblade og citrongræs i en foodprocessor. Bred sukkeret ud på et stykke bagepapir på en bageplade og tør det i en 80 grader (ikke varmluft) varm ovn i 30-45 minutter, eller til det er helt tørt. Lad sukkeret køle af og blend den evt. igen i foodprocessoren, hvis du vil have den fint malet. Sukkeret kan holde sig i månedsvis, i en lufttæt beholder. http://louisalorang.dk/2013/08/rosensukker/

Hybensuppe med lækkert tilbehør Til 2 personer Arbejdstid: 20 min. Kogetid: 20 min. Fryse-egnet 175 g friske hyben 3/4 liter vand ca. 3 spsk sukker 1 spsk citronsaft evt. kartoffelmel Tilbehør: Flødeskum og kammerjunkere. Sådan gør du: Pluk blomst og stilk af de skyllede hyben og kog dem møre i vand – ca. 20 min. Pres dem gennem en sigte over i en ren gryde (kassér skaller og frø). Smag suppen til med sukker og citronsaft og kog den igennem. Tag gryden af varmen og jævn evt. suppen med kartoffelmel udrørt i koldt vand. Servér suppen varm, lun eller afkølet i dybe tallerkner med flødeskum og kammerjunkere.

Hybenpuré 2 personer Arbejdstid: 20 min. Kogetid: 30 min. Fryse-egnet (ca. 3/4 liter) 500 g modne hyben 3/4 liter vand 1/2 citron Sådan gør du: Skær stilk og blomst af de friske hyben og vask dem i koldt vand. Sæt dem over i en gryde med vand og giv dem et opkog. Skru ned for varmen og lad dem simre 20-30 min. Pres hyben og væde gennem en sigte og tilsæt citronsaft. Opbevar puréen i køleskab i 1-2 dage eller frys den i mindre portioner. Brug evt. tørrede hybenskaller: Udblød 2 dl tørrede hybenskaller i 3/4 liter vand i 15 min. Sæt det over at koge i ca. 20 min.

Hybensirup Småretter og tilbehør Hybensirup Arbejdstid: 20 min. Kogetid: 40 min. Ikke fryse-egnet (1/2-3/4 liter) 500 g næsten modne hyben 1 liter vand 200 g sukker 1-2 spsk citronsaft Sådan gør du: Skær stilk og blomst af de friske hyben og vask dem i koldt vand. Sæt dem over i en gryde med 1 liter vand. Giv dem et opkog og lad dem simre møre, ca. 25 min. Si væsken gennem en sigte og derefter gennem et klæde eller kaffefilter over i en ren gryde. Tilsæt sukker og kog siruppen i ca. 10 min. Smag til med citronsaft. Hæld siruppen på en skoldet flaske og opbevar den i køleskab. Brug siruppen til is, pandekager og kager – eller til drinks med danskvand eller hvidvin.

Hybenmousse Arbejdstid: 15 min. Kogetid: 5 min. Ikke fryse-egnet (3-4 personer) 21/2 dl hybenpuré 75 g sukker 1/4 stang vanilje 2 blade husblas 2 dl piskefløde Sådan gør du: Kog hybenpuré sammen med sukker og vaniljekorn og hæld det over i en skål. Udblød husblassen i koldt vand i et par min. Knug vandet af og smelt husblassen i den lune hybenpuré. Pisk fløden til skum og vend den i hybenpuréen. Fordel moussen i dessertglas og stil dem i køleskab. Pynt evt. med flødeskum og citronmelisse eller mynte ved servering.

Hyben/yoghurt-is Arbejdstid: 20 min. Kogetid: 5 min. Fryse-egnet (ca. 1 liter) 400 g hybenpuré 175 g sukker 1 spsk kartoffelmel 3 spsk vand 1/2 liter yoghurt naturel Tilbehør: Sprøde kager/vafler Sådan gør du: Kog puréen igennem med sukker. Rør kartoffelmel ud i koldt vand. Tag puréen af varmen og rør kartoffelmelet i. Hæld det i en skål til afkøling. Rør yoghurten i den afkølede hybenpuré og hæld den over i en plasticbøtte. Sæt den i fryseren 4-6 timer. Rør isen igennem et par gange undervejs. Server gerne med sprøde kager. http://www.hjemmet.dk/Mad/kogebog/Sommerlakkerier-med-herlige-hyben/

Syltede hyben Disse skønne, syltede hyben er helt perfekte sammen med en god vaniljeis 300 g hyben 5 dl vand 160 g sukker 1 stang kanel 6 kardemomme-kapsler ½ vaniljestang Halver hybenerne og fjern kernerne. Kog vandet op med sukker og krydderier og lad det koge i 5 min. Tilsæt hyben og lad dem småkoge i 10 min. Hæld de syltede hyben med lage på skoldede glas og luk til. http://www.familiejournal.dk/Mad/Smat-og-godt/2011/08/35-Syltede-hyben.aspx

Hyben-ketchup med tomat, chili og æble INGREDIENSER 2 glas (svarende til ca. 6 dl i alt) 25-30 hyben 2 æbler 300 g tomater 1½ spsk olivenolie 1½-2 tsk finthakket rød chili 1½ spsk tomatpure 1 dl vand 70 g rørsukker 3 spsk æbleeddike. SØG I EMNER Opskrifter Sådan laver du hybenketchup: Tag stilk og blomst af hyben – halver dem og skrab hybenkernerne ud f.eks. med bagsiden af en teske, og kasser kernerne. Skræl æblerne, skær dem i kvarte, og fjern kernehuset. Skær tomaterne i grove stykker. Kom olivenolie i en gryde, tilsæt finthakket chili og lad det riste ved svag varme 1 minut. Tilsæt hyben, æbler, tomater, tomatpure og vand og lad det simre under låg ca. 20 min. Hæld rørsukker og æbleeddike i gryden og kog det fortsat nogle minutter. Blend din ketchup til jævn konsistens og krydr med lidt salt, og evt. lidt ekstra sukker og eddike hvis der er behov for det. Kom hyben-ketchuppen på glas og opbevar den i køleskabet. http://www.altfordamerne.dk/opskrifter/opskrifter/hyben-ketchup-med-tomat-chili-og-able/

ÆBLEFLÆSK MED ØL OG HYBEN En klassiker med et twist. Det er en smagssag om du vælger at bruge mad- eller spiseæbler til æbleflæsk. Madæbler som Belle de Boskob bliver let mosede, mens spiseæbler bevarer struktur og fasthed – Cox Orange er meget velegnet. Tilberedning Dup flæsket tørt og krydr med salt og peber. Steg flæsket i olie på en pande indtil de er sprøde. Tag op og hæld det meste af fedtet af panden. Skær løgene i tynde skiver. Skær æblerne med skræl i både. Kom løg og æbler på panden og svits dem, til de får farve. Kom øl på panden og lad løg og æble simre møre. Server æbleflæsket med et drys timian og syltede hyben og rugbrød 30 min – 4 personer Ingredienser 600 g stegeflæsk skåret i ½ cm tykke skiver Salt og peber Rapsolie 3 løg 400 g æbler, fx Cox Orange eller Belle de Boskoop 1 dl pilsner Tilbehør Fisk timian Syltede hyben eller hybenmarmelade 4 skiver rugbrød http://www.saeson-web.dk/opskrifter/æbleflaesk-med-oel-og-hyben/

SALTET HYBEN 300 g røde og orange hyben fra rynket rose 300 g sorte hyben fra klitrose 1 økologisk citron 5 spsk sydesalt Skyl hyben, skær blomst og stilk fra. Halver frugten og fjern frøene med en lille teske. Skær de røde og sorte hyben i fine skiver, og bland dem med revet skal af en citron. Bland det hele med et par dråber citronsaft, og hæld hybenskiverne i en plasticpose. Drys sydesalt i posen, og ryst den godt. Så er de saltede hyben klar. Saltet hyben kan opbevares et par dage i glas med låg. http://naturenskøkken.dk/saltet-hyben/

MARMELADE AF HYBEN, VANILJE OG CITRON Ingredienser – 10 PERSONER 1,5 kg Hyben 200 gr Rørsukker (lys) 2 stk Vaniljestænger ½ Citron 1/2 tsk Atamon (evt.) METODIK Skyl, nip og befri de skønne hyben fra alle kerner (se evt dagens nyheder samtidig). Kom de rensede hyben op i en gryde. Tilsæt 200 gr lys rørsukker. Tilsæt vand så mængden i gryden er ½ tildækket. Befri vaniljekorn og tilsæt dem sammen med vaniljestangen. Lad det småsimre i 25 min. Smag til med citronsaft. Det hele kommes op i en sigte. Tryk herligheden igennem sigten. Hæld marmeladen på glas (eventuelt med atamon). Nedkøl marmeladen. Marmeladen er tiden værd og ikke mindst helt fantastisk til ost med et godt brød til. http://www.kysogkameler.dk/tilbehor/hybenmarmelade/

Hybensnaps af Rynket rose: Pluk hyben i slutningen af august (man kan med held fryse dem, hvis man ikke har tid til at lave snapsen med det samme). Hvad enten man fjerner frøene eller ej, er det en god ide at veje frugterne inden man fylder dem på glas, så man senere kan beregne alkoholprocenten. Fyld et glas 2/3 op og overhæld dem med alkohol, gerne omkring 60%, husk af afmåle og notere mængden. Lad dem trække 1 – 3 måneder (smag på ekstrakten undervejs). Filtrer gennem kaffefilter og fortynd til ønsket styrke. Vinder ved lagring!

Snaps af rosenblade: Fyld et glas op med kronblade, overhæld dem med din yndlings vodka, lad dem trække 1-3 døgn, men smag endelig på dem undervejs, og stop når du synes de er ok. Filtrer og nyd den afkølet, eventuelt med danskvand som longdrink. Man kan pricipielt anvende bladene fra alle velduftende, vilde eller dyrkede roser. Men undgå afskårne køberoser af enhver art, de er meget ofte sprøjtede.

Signe Hansens Hyben-bjesk: En halv flaske snaps fyldes 2/3 op med tørrede hyben(hvor frøkernerne er pillet ud). Et par friske blade perikum og et par blade porse kommes oveni. Trækker en uge, filtrerres og fortyndes. http://norasvej.dk/Opskrifter/Rosa_rugosa.htm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s